Tippek nyelvtanuláshoz

Az első és legfontosabb: el kell határozni, hogy nyelvet akarunk tanulni! Kezdd el, fogj bele és ne halogasd mindig csak egy jövőbeli időpontra, mert könnyen lehet, hogy ez az időpont egyre csak távolodik, ahelyett, hogy egyre közelebb kerülnénk hozzá.

Ez egy hosszú és rögös út, amit sikerélményekkel telve tudunk végigjárni, ha okosak és ügyesek vagyunk, ám nem szabad elfelejteni, hogy a végső célért rengeteget kell tennünk!

Ezen sikerélmények akkor következnek be, ha elérhető célokat tűzünk ki magunk elé. Azaz ne legyenek túlzott elvárásaink. Mindig a megfelelő nyelvi szinten akarjunk egy lépéssel előrébb lépni. Az előrelépés pedig sok-sok gyakorlással következik be.

 

Az egyik legfontosabb része a nyelvtanulásnak a beszédértés. Gondoljunk csak bele, a kisgyerek hogy tanulja meg az anyanyelvét? Hallja folyton maga körül. Nem olvas, nem ír, de legfőképp nem magyaráznak el neki nyelvtani szabályokat. Mégis megtanulja azokat rengeteg ismétléssel – és ne feledjük: rengeteg hibával! Mi se féljünk a hibáktól! Azok még anyanyelvünkben is előfordulhatnak, hát még egy idegen nyelv elsajátításának folyamatában. Senki nem fog minket ezért megbüntetni! Viszont, ha nem követünk el hibákat, valószínűleg, meg se próbáljuk használni a nyelvet – és ez a legnagyobb vétek!

A nyelv olyan, mint bármely sport: edzés kell ahhoz is, hogy minél jobbak legyünk, nem igaz? A nyelvvel sincs ez másképp! Az élsportolók naponta több órát töltenek edzéssel, szánjunk rá hát mi is pár percet naponta. A rendszeresség nagyon fontos! Ha csak néha vesszük elő az anyagot (természetesen így is lehet), de még nehezebb, még fárasztóbb, ami előbb-utóbb a kedvünk is elveszi. Még az is előfordulhat, elfelejtünk minden addig tanultat, újból és újból le kell ülnünk megtanulni mindazokat, ami idő, idő, idő! Miért nem választanánk a másik utat, amely vidámabb, barátságosabb és több pozitív élményt nyújt nekünk? Gyakoroljunk minden nap!

 

Ebben a témában kimeríthetetlenek a lehetőségek. Különösképp az interneten. Régebben nehéz volt olyan szituációba kerülnünk - hacsak nem jártunk külföldön, ahol anyanyelvi kiejtést hallhattunk, komplett párbeszédeket, híreket, filmeket. Ma már minden elérhető. Használjuk ki!

Már említettem: hallgassunk sok idegen nyelvi szöveget! Legyenek azok hírek, dalok, mesék, párbeszédek. Nem fontos, hogy a mi szintünkön legyenek, hiszen nem feltétlenül kell megértenünk, ha még esetleg nem tartunk annyira előre a nyelvtanulásban. Ilyenkor ne is akarjuk megérteni! A lényeg, hogy ismerjük és szokjuk meg a beszéd dallamát, a beszédtempót, a kiejtést, esetleg a többször visszatérő szerkezeteket, szófordulatokat. És ha nem is értjük meg, máris sokkal többet tettünk a tanulásunk előre meneteléért, mint gondolnánk. Később pedig már lehet azzal kísérletezni, hogy megpróbáljuk megtalálni egy-egy hallott szövegben megbúvó szavakat, kifejezéseket, amiket elsajátítottunk már. Még magasabb szinten, akár már kifejezetten arra figyelhetünk, mi az az elhangzott szövegben, amit nem értünk, és bár ettől függetlenül is megértettük a mondanivalót, ezen új kifejezésekkel bővíthetjük szókincsünket.

Le lehet tölteni bármilyen hangfile-t (zenét vagy szöveget), amit mp3 lejátszón vagy telefonon úton-útfélen tudunk hallgatni.

 

Nézhetünk filmeket is. Itt sem kell feltétlen megtalálni a megfelelő szintet. De ha mégis így keresnénk: a mesék, a gyerekmondókák kezdőknek kifejezetten ajánlottak, hiszen lassan, érthetően, tagoltan beszélnek és a dalok, mondókák sokszor ismételnek egész szakaszokat is.

Filmeknél, ha úgy érezzük, nem elég csak hallani, feliratozhatunk is. Azonban igyekezzünk eredeti feliratot választani!

Akciófilmek, sorozatok már a haladóknak kedveznek, mert ezek tele vannak életszerű párbeszédekkel, azaz nem teljesek a mondatszerkezetek, sok a szleng, a kiejtésre sem figyelnek úgy oda, mint a nyelvoktatás céljából készített videók vagy az ismeretterjesztő filmek, talk show-k, vetélkedők.

 

Az olvasással picit más a helyzet. Azért, hogy ne izzadságszagú legyen a dolog, hogy élvezzük is, amit csinálunk, hogy az olvasás egy élmény legyen idegen nyelven is, érdemes a szintünknek megfelelő nehézségű szöveget választani. A lényeg, hogy ne kelljen szótározni, hanem arra koncentráljunk, hogy megértsük az olvasottakat. Ne is próbáljuk lefordítani, fogadjuk be a szöveget és a tartalmat. Ha akad egy-egy szó, kifejezés, ami ismeretlen, lépjünk tovább, az is előfordulhat, idővel más szövegkörnyezetben újra felbukkan ugyanaz a szó vagy szófordulat és akkor már jobban megértjük.

Valamint érdemes nemcsak a szintet, de azt is jól megválasztani, mi az, ami érdekel minket, ami valójában le tud kötni és nem úgy érezzük, kifejezetten tanulni ültünk le. Lehet olvasni kifejezetten nyelvtanulók számára készített könyveket, vannak igen egyszerű nyelvezetűek is, hogy már a kezdők is gyakorolhassanak, majd lehet haladni felfelé: könyvek, újságok, hírek, képregények, viccek, anekdoták, idegen nyelvű blogok, amit csak szeretnénk. Nem győzöm hangsúlyozni, ma már ennek sem szab semmi határt, az interneten annyi mindent és annyi mindenfélét találunk olvasásra is, amennyit csak szeretnénk.

 

A fent említett két készségtípust is lehet ötvözni. Rengeteg oldal van az interneten, ahol a leírt szöveget meg is tudjuk hallgatni!

Vannak ma már erre kialakított programok is. Beírjuk a szöveget az oldalra, beállítjuk, melyik nyelvről van szó, a program pedig felolvassa nekünk azokat. Illetve ma már minden magára kicsit is adó internetes szótár rendelkezik kiejtési hozzáféréssel is.

 

Beszédkészség: ezt a legnehezebb gyakorolni, ha nem külföldön élünk eredeti nyelvkörnyezetben, tudom jól.

Személy szerint én az óráimon igyekszem leginkább erre fektetni a hangsúlyt, ha kevés óra áll rendelkezésre a tanulóknak, amikor ők maguk is megszólalhatnak az adott idegen nyelven. Sokat beszélgetünk. Különböző témákról, élethelyzetekről, de igyekszem még az új témaköröket, magyarázatokat sem magyarul oktatni.

Van lehetőség több helyen, többek között a Facebook-on is csatlakozni csoportokhoz, amik kifejezetten azzal a céllal jöttek létre, hogy idegen nyelven lehessen társalogni. 

ITT pedig az én csoportomat találod, ahol megvitatunk nyelvtani nehézségektől kezdve a mindennapos élethelyzeteken át egészen az érdekességekig nagyon sok mindent. Ha van kedved, csatlakozz, várunk odabent!

Ha önmagad vagy erre a célra, akkor is halld magad idegen nyelven megszólalni: olvasd fel az órai jegyzeteket hangosan, az olvasmányok szövegeit, ahányszor csak tudod. A nap végén a zuhany alatt időnként lecserélheti a dudorászást a nap élményeinek összefoglalása idegen nyelven.

Ha beszélsz, figyelj arra, hogy ne a magyart próbáld meg lefordítani, ezért is nem érdemes a szavakat önmagukban megtanulni, mindig szövegkörnyezetben, hogy érezzük az adott nyelvet. Amennyiben már megy, hogy egyszerűen meg tudunk szólalni, ha már nem cseng idegenként a saját hangunk, csak mert nem az anyanyelvünkön szólalunk meg, és foglalkozunk eleget a szókincsbővítéssel is, akkor idővel észrevétlenül is bekúsznak újabb kifejezések és szavak a mondandónkba, anélkül, hogy kifejezetten erre ügyelnénk.

 

Szókincsbővítésben is kapunk rengeteg segítséget. Régebben az ember nekiállt készíteni önmaga szókártyákat, hogy azokat kézbe vehesse, míg buszra várt, vagy míg metrón utazott. Ma erre már sok-sok alkalmazás van, melyeket telefonokra lehet letölteni. De nem csak szókártyák készültek ilyen használatra, vannak még képes és sima szótárak, nyelvtani rendszerezések is.

 

Végezetül pedig: NE ADD FEL! Ha nehéz fázisba érkeztél, ha fáradságosnak is érzed, ne hagyd abba a tanulást, mert akkor az egész addig befektetett időd, energiád és pénzed csak elvesztegetted. Egy idegen nyelv ismerete csodálatos érzés. Új lehetőségek, új távlatok nyílhatnak meg, kiszínesedik a világ. Nem véletlenül mondta IV. Károly: "Ahány nyelven beszélsz, annyi embert érsz." Érdemes hát tenni érte!

 

 
 
! ÚJDONSÁG !
 
Elindult a 

 

 met Online!

Rendszeresen postafiókba érkező leckék, sok-sok gyakorlat! Mindezt kényelmesen bárhonnan, bármikor, online és
 I N G Y E N E S E N!
 
Bővebben: Német Online

CSATLAKOZZ MOST! 

 

Ingyenes próbaórára

JELENTKEZÉS ITT: